Gå til innholdet

Grønne tomater - dette kan du gjøre

Kaster du tomatene dine når de ikke rekker å bli røde?  Grønne tomater inneholder gift stoffet alfa tomatin, men i så små mengder at det ikke er skadelig å spise. Spiser du grønne tomater i store mengder kan du få vondt i magen, men det er ikke farlig å spise det i moderate mengder.

Man kan prøve å modne tomatene selv om de ikke modner på planten. Om det er ganske sent i sessongen så kan de modnes slikt: Ta de med inne der du har det mørkt og svalt, for raskere modning så kan du ha de lysere og varmere. Du kan legge de utover en benk sammen med epler eller henge de oppe i tråd. Begge deler skal funke ganske bra.

Merker du tidligere at tomatene dine ikke vil blir rød så anbefales det på det sterkeste å teste ut epsomsalt. Ved å tilføre epsomsalt vil røttene til plantene ta opp 2-5 ganger så mye sulfat, forsfor og nitrogen. Du vil garantert merke stor forskjell. Saltet får både tomat, chili og paprika til å modne raskere. Vi har fått mange gode tilbakemelding av de som har testet ut epsomsalt til modning! Du finner mer informasjon om den HER.

Men om du har masse grønne tomater og ikke vil eller får til å modne de, så har du noen tips til hva du kan lage her:

- Stekte grønne tomater - Superdigg til frokostbordet eller lunsj

- Syltede grønne tomater - veldig god tilbehør til middag/kjøtt.

- Syltetøy/marmelade.

- Chuntney - Tilbehør til ost og kjeks, kjøtt eller gryter.

Oppskrift på kjempegod Chuntney med grønne tomater:

Ingredienser:
1 kg grønne tomater (kan også bruke røde)
2 løk
1 eple
en hånd rosiner
2 fedd hvitløk
1ts malt ingefær
100 g brun farin sukker
0,3 liter eple-eddik
salt
krydder du liker (kardemomme, kanel, sennepsfrø, koriander, pepper, nellik etc)

Slik gjør du:
Skjær opp grønnsaker, løk og eplene. Finskjær hvitløk. Ta alle ingredienser i en stor kjele unntatt eddiken. Tilsett 1 dl vann og la sakte koke opp. La stå og småkoke i en halv time. Tilsett hvitvinseddiken. Kok opp i 2-3 minutter. Smak og tilsett krydder etter smaken. Ta på rene glass. Sett mørkt og kjølig i 2 uker før spising.

Oppbevares kjølig og mørk i mange måneder.

 

Adresse
Prydhagen , 7900 rørvik
Telefon
45854503
E-postadresse
prydhagen@gmail.com
Foretaksregisteret
930026603
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business