Krydderplanter
Kruspersille 'Moskrul 2'
Petroselinum crispum. Mørkegrønne, krusete blader. Godt matkrydder med frisk smak. Egner seg også for sylting, som dekorasjon m.m. Utmerket for frysing. 2årlig
Kryddersalvie
Salvia officinalis. Tradisjonell krydderurt. Halvbusk med sølvgrønt, loddent, aromatisk bladverk. Blålilla blomster. Friske eller tørkede blader brukes til flesk, fisk, i urtete m.m. Fin plante til kanter og blomsterbed.
Ramsløk
Allium ursinum. Får blader med mild hvitløkssmak. De unge bladene er rike på C-vitamin og smaker best som dampet, i wokretter, i grønnsaksmos eller frisk snittet i salater og som krydderurt.
Lavendel
Velduftende og vakker krydderplante som lokker til seg bier og sommerfugler, og holder snegler unna. Blomstene brukes i krydderblandinger for retter av kjøttdeig og kjøttgryter. Blomstene kan også brukes i duftposer. Blålilla farge. Perfekt i staudebedet.
Karse
Lepidium sativum. Vitaminrik krydderurte som er hurtigvoksende. Dyrkes inne året rundt. Karse har kraftig kryddersmak og egner seg perfekt til pynt på børdmat, salater, sauser etc
Agurkurt
Borago officinalis. Urtekrydder med smak og lukt som minner om agurk. Blomster og blader brukes i salater, desserter, som dekorasjon m.m. Fin i sommereng og er en god vekst for biene.
Koriander
Coriandrum sativum. Ettårig krydderplante. Brukes som grønt i supper, til kjøttretter, eller knuste frø til grønnsaker, f.eks. rødbeter. Foretrekker lett og løs jord. Treg utvikling i begynnelsen.
Tannpineblomst 'electric daisy'
Morsom blomst som gir elektrisk støt tilsvarende et 9 volts batteri og bruser og prikker i munnen, og brukes bl.a. til å lage en spesiell dram. Kalles tannpineblomst pga at den gir en lett bedøvende effekt, og den har også antibakterielle egenskaper.
Johannesurt/prikkperikum
Hypericum perforatum. Prikkperikum, også kjent som Johannesurt, er en bladfellende staude som har mange medisinske virkeområder.Veldig godt likt av bier og humler. Den får gule blomster, ca 2 cm i diameter, som vokser i klaser.
Kamille
Matricaria chamomilla. Hvite kurvblomster med gul, opphøyd midt. Findelt, aromatisk bladverk. Tradisjonell medisinplante, de tørkede blomstene brukes til te, hudpleieprodukter m.m.
Basilikum 'Large leaf'
Ocimum basilicum. Smaksrik salatbasilikum. Dette er en høy sort med store blader som er tilpasset friland, potter og blomsterkasser. De lyselilla blomsterknoppene er både dekorative og spiselige.
Rød basilikum 'Dark Opal'
Ocimum basilicum var. purpurascens. Mørk lillafargede blader med sterk, pikant smak. Utsøkt i pastasauser og gryteretter. Vakker dekorasjon til anretning av mat og som prydplante.
Krydder gressløk 'staro ub'
Allium schoenoprasum. Frodig, mørkegrønn mellomstorbladet gressløk. Gir høy avling. Forkultivering anbefales. Til både frilands- og drivhuskultur.
Kinesisk gressløk
Allium tuberosum. Deilig krydderurt med mild hvitløksmak. Friske blader anvendes f.eks. i salater, dressinger og som dekorasjon. Også veldig god i sauser og kjøttretter.
Basilikum 'Salat basilikum'
Ocimum Basilicum L. Store, grønne, smakfulle og krøllete blader. Herlig i salat eller som dekorativ krydderurt.
Kjørvel 'vertissimo'
Anthriscus cerefoliu. Søtlig krydret, anislignende smak og duft. De sarte, friske bladene høstes før blomstring. Finklipte blader kan fryses ned til vinterbruk. Meget anvendelig i suppe, saus, salat, omelett og tørket som te.
Peppermynte
Mentha piperita. Deilig som frisk krydderurt eller tørket til te. Anvendes i salater, supper og gryteretter
Lavendel blå
Lavandula angustifolia. Flerårig, fantastisk, duftende staude. Blomstene kan anvendes som tørket krydder i farse- og gryteretter. Blomstene kan også anvendes i duftposer som anbringes i garderobeskapet og virker avskrekkende på møll.
Dill 'sari'
Anethum graveolens. Sterk aromatisk, hurtig voksende og bladrik urte. Behagelig smak. Særlig velegnet som krydderurt til fiske- og grønnsaksretter.
Koriander 'Marino'
Coriandrum sativum. Koriander er en dekorativ krydderplante med mild karrismak.
Timian 'Di Roma'
Thymus vulgaris. Vakker flerårig middelhavsurt med herlig krydderduft og smak. Velegnet som krydder i supper, pizza, kjøtt-, fjærkre- og fiskeretter.
Ramsløk 'Forest Floor'
Allium ursinum. Får blader med mild hvitløkssmak. De unge bladene er rike på C-vitamin og smaker best som dampet, i wokretter, i grønnsaksmos eller frisk snittet i salater og som krydderurt.